Cinsel sağlık, bireylerin, çiftlerin ve ailelerin genel sağlığı ve refahı ile toplulukların ve ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınması için oldukça önemlidir. Doğru yönde geliştirilen cinsel sağlık, cinselliğe ve cinsel ilişkilere olumlu ve saygılı bir yaklaşımın yanı sıra, zorlama, ayrımcılık ve şiddet içermeyen, zevkli ve güvenli cinsel deneyimler yaşama becerisini insanlara kazandırır. Erkeklerin ve kadınların sağlıklı bir cinselliğe ulaşabilmesi şunlara bağlıdır:
Cinsel sağlıkla ilgili sorunlar geniş kapsamlıdır ve cinsel yönelim ve kimliği, cinsel ifadeyi, ilişkileri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları, sağlıklı bir üreme hayatı ve gebeliği ve cinsel hazla ilgili problemeleri kapsar. Cinsel sağlık konusunda yanlış ve yetersiz bilgi ve özensizlik aşağıdakiler gibi olumsuz sonuçlara da neden olabilir:
Özellikle ergenlik döneminde cinsellik konusuna ilgisi artan bireylerin bu bilgilere günümüzde ulaşması oldukça kolaydır. Fakat ulaşılan bilgilerin güvenilirliği ve yeterliliği konusunda çok sayıda soru işareti vardır. İnternet ortamında elde ettiği yanlış bilgilerle veya hiçbir bilgisi olmadan hareket eden gençlerin hayatları boyunca kendileri için ciddi sorun oluşturabilecek problemleri edinmeleri içten bile değildir. Bu durumların başında cinsel yolla bulaşan hastalıklar, üreme ile ilgili hastalıklar, ergenlik gebeliği, istenmeyen gebelikler, sağlıksız şartlarda gerçekleştirilen kürtaj, cinsel travmalar ve buna bağlı kazanılmış cinsel sorunlarla karşılaşma ihtimali vardır.
Önlenebilir bu sorunları doğru cinsel eğitim sayesinde ortadan kaldırma şansımız vardır.
Erkek cinselliğinde karşılaşılan sorunları iki ana başlık altında inceleyebiliriz. Birincisi cinsel birliktelik esnasında karşılaşılan sorunlar, ikincisi ise üreme sağlığı ile ilgili sorunlardır.
Sertleşmenin yetersizliği veya hiç olmaması, erken veya geç boşalma, cinsel isteksizlik bu sorunlardan en sık karşılaşılanlarıdır.
Üreme sağlığı ile ilgili sorunlar ise geçirilen bakteriyel veya viral (Kabakulak, covid19) enfeksiyonlara bağlı sağlıklı spermlerin üretilememesi veya meni ile dışarı atılamaması durumudur. Bu tür sorunlarla ilgili mutlaka bir ürolog ile irtibata geçerek muayene olmakta yarar vardır.
Cinsel terapi, özel bir psikoterapi türüdür ve bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşarak zihinsel sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılan genel bir terimdir. Seks terapisi yoluyla, bireysel terapide veya çiftlerde veya aile terapisinde cinsel işlev, cinsel duygular ve yakınlık ile ilgili endişelerinizi giderebilirsiniz. Seks terapisi her yaş, cinsiyet veya cinsel yönelimdeki bireyler için etkili olabilir.
Cinsel terapi genellikle cinsel sağlık ve ilişki sağlığı ile ilgili konularda ileri düzeyde eğitim almış lisanslı psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, doktorlar veya lisanslı terapistler tarafından sağlanır.
Seks terapistlerinin müşterilerle, ofiste veya başka herhangi bir yerde cinsel teması yoktur. Fiziksel teması içeren cinsel koçluk, ana akım seks terapisinin bir parçası değildir.
Seks terapisi, sınırlı sayıda seans ile tipik olarak kısa sürelidir. Ancak tedavi planları, ele alınan endişelere ve hedeflere bağlıdır.
Bireyin karşı cinse karşı cinsel arzu hissetmeme ve buna bağlı etkili bir cinsel ilişki yaşayamama ve cinsel performansında istemsiz bir kayıp halidir. Bu durum birçok nedenden kaynaklanabilir:
İsteksizlik ile karşılaşılan hastanın tıbbi öyküsü detaylı bir şekilde incelenerek nedene yönelik bir tedavi planlaması yapılarak sorunun ortadan kalkması sağlanabilir.