HoLEP yöntemi iyi huylu prostat büyümesi nedeniyle cerrahi gerektiren bütün hastalara uygulanabilir. Bu hastalar:
Prostat büyümesine bağlı şikayetleri olan hastalara ilk olarak yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır. En çok başvurulan ilaçlar alfa-blokerler (silodosin, tamsulosin, alfuzosin, terazosin, doksazosin), 5-alfa redüktaz inhibitörleri (dutasterid ve finasterid) ve fosfodiesteraz-5 inhibitörleridir (tadalafil). Bu tedavilerin dışında bazı bitkisel tedaviler de vardır ancak etkinliği düşük ve tartışmalıdır.
Taş oluşumunda cinsiyet, genetik, çevresel faktörler ve diyet başlıca etkenlerdir. Taş hastalığı erkeklerde sıktır. Özellikle ailesinde taş hastalığı olanlarda risk 2.5 kat artmıştır. Doğu Avrupa, batı Asya ve orta doğuda daha sık, Afrika ve Amerika’da daha nadir görülmektedir. Obezite de taş hastalığı riskini artırmaktadır.
Böbrek içinde oluşan küçük boyuttaki taşlar hareket ederek idrar yollarına düşebilir. Bu durum daha dar olan idrar kanalını (üreter) tıkayarak böbrekte şişmeye ve şiddetli ağrıya sebep olur. Bu hastalarda ağrının dindirilmesi ilk önceliğimizdir. Taş idrar yolundan kolayca düşebilecek boyuttaysa (10 mm’den küçükse) idrar kanalını genişleten ilaçlar ile taşın daha kolay düşmesi sağlanabilir. Bu amaçla en yaygın kullanılan ilaçlar prostat ilaçlarıdır (alfa bloker ilaçlar). Prostat ilaçları idrar kanallarını genişletici özellikleri nedeniyle özellikle üreter taşlarının tedavisinde etkindirler. Hastaların hareket etmeleri, bol sıvı almaları da tavsiye edilir.
40 yaş altındaki erkeklerin en sık karşılaştığı cinsel fonksiyon bozukluğudur. Erkeklerin %30-70’i hayatları boyunca farklı şekillerde bu sorunla karşılaşıyor.
Ergenlik döneminde kazanılan yanlış mastürbasyon alışkanlığı kişinin hızla orgazma ulaşmayı hedeflemesinden dolayı boşalmanın hızla gerçekleşmesini sağlar. Bu durum ileriki dönemlerde de alışkanlık şeklinde devam ettirildiğinde öğrenilmiş bir davranış olarak erken boşalma sorunu ile sonuçlanabilir.
İdrarı tutun mekanizmalardaki bozulmaya bağlı olarak idrar kontrolünün kaybedilmesi durumudur. Yaşlanmayla birlikte şikayetler artmaktadır ve 60 yaş üstü kadınların %38-55’inde idrar kaçırma sorunu görülmektedir. Herhangi bir yaş grubunda kadınlarda erkeklere göre idrar kaçırma oranı 2 kat daha fazladır.
Periyodik olarak yayınladığımız bültenimizi indirebilirsiniz. Taş hastalıkları, prostat sorunları, cinsel sağlık ve cinsel hastalıklar konusunda yazı ve incelemelerimizi bulabilirsiniz.