Prostat

Tanısı, Teşhisi ve Tedavisi

Prostat Büyümesi

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. İdrar yapma hususunda bir şikayeti olmasa dahi, aile geçmişinde prostat kanseri olan kişiler mutlaka 40 yaşı, yok ise 50 yaşı itibariyle muayene ve testlerini periyodik olarak yaptırmalıdırlar.

Prostatın İşlevi Nedir?

Prostat her erkekte var olan üreme için gerekli olan bir organdır. İdrar kesesinin altında bulunan, idrar borusunu saran, meninin büyük kısmını yapan salgı bezidir. Yaklaşık bir kestane-ceviz büyüklüğündedir. Dışında organı saran kapsül-kabuk dediğimiz zarı bulunur. Bu zarın etrafından penisin sertleşmesini sağlayan sinir demeti geçer. Yine prostat bezinin alt uç kısmında idrar kontrolünü sağlayan sfinkter dediğimiz kas yapısı bulunur.

“Prostat Büyümesi Nedir? Prostat Neden Büyür? Prostat tedavisi, en iyi doktor, Kadir Tepeler, Ürolife”

Prostat Büyümesi Nedir? Prostat Neden Büyür?

İlerleyen yaşla birlikte hormonal ve metabolik değişiklikler sonucunda prostat boyutlarında artış gözlenir. Özellikle idrar borusunun etrafını saran transizyonel zon dediğimiz kısımdaki epitel ve kas yapısında çoğalma olur ve adenom ismini verdiğimiz doku oluşur.

Prostat Hastalıkları Nelerdir?

Her organın olduğu gibi prostatın da temel olarak 3 hastalığı görülür. Prostat iltihapları genel olarak genç cinsel aktif erkeklerde daha sıklıkta gözlenir. Prostat kanseri ve prostatın iyi huylu büyümesi ise daha çok ilerleyen yaşla birlikte sıklığı artan oranda gözlenir.

“Prostat Büyümesi Nedir? Prostat Neden Büyür? Prostat tedavisi, en iyi doktor, Kadir Tepeler, Ürolife”

Prostat Hastalıklarında Ortaya Çıkan Şikâyetler

    • Büyüyen prostat idrar kesesi yani mesane çıkışını kapatır ve idrar akışını engeller. Sonuçta hastalarda bazı belirtiler başlar: Sık idrara çıkma, idrarını tam boşaltamama, çatallı işeme, uzun süreli ve zayıf akım, idrarda yanma, gece idrara gitme, idrarda kanama gibi.
    • Bazı hastalarda idrar kesesi tam boşalmadığı için böbreklerde şişme, idrar kesesinde taşlar, idrar kesesi duvarında bozulma (idrar kesesi duvarında düzensizlikler ve cepçikler) oluşur. Bazı hastalar tamamen idrar yapamaz hale gelirler.

Prostat Kanseri Nedir?

  • Prostat hücrelerinin kontrolsüz çoğalması prostat kanserine yol açar. Tanı araçlarının da artması ile günümüzde erkeklerde en sık görülen 2. kanser prostat kanseridir.

Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Prostat ameliyatları açık ve kapalı (endoskopik- laparoskopik- robot yardımlı laparoskopik) yöntemlerle yapılır. Endoskopik yöntemlerde dış idrar deliğinden girilerek idrar kanalını tıkayan prostat bezine işlem uygulanır. Laparoskopik yöntemlerde ise karın içerisine yerleştirilen kamera ve el aletleri ile prostat cerrahisi gerçekleştirilir. Açık yöntemde cilt kesisi yapılarak prostata ulaşılır.

Prostat Cerrahisinde Lazer

Son 30 yılda endoskopik alet ve lazer teknolojisinde yenilikler sayesinde pek çok hastalık kapalı yöntemle tedavi edilmektedir. Prostat tedavisinde lazerler ilk olarak vaparizasyon (buharlaştırma) yapma özelliğinden faydalanılarak kullanıldı. Ancak bu yöntemde hastalarda yalnızca idrar yapacak kadar bir açıklık oluşturuldu. Kalan prostat dokusunun tekrar büyüme potansiyeli ve patolojik inceleme yapılamaması bu yöntemin dezavantajlarıdır.

Prostat Cerrahisinde Lazer Kullanımı |

Holmium lazer kullanılarak yapılan teknikte ise prostat dokusu kapsül yani kabul kısmından lazer yardımıyla sıyrılıp temizlenir. Açık cerrahide uygulanan yöntem endoskoplar ile lazer kullanılarak yapılır.





Sağlıklı bir yaşam sizin de hakkınız






Sağlıklı bir yaşam sizin de hakkınız




İletişim


FulyaTerrace Teşvikiye Mah.
Hakkı Yeten Cad, Center 2
Blok No: 13, Daire:103 Şişli, İstanbul

Randevu Al

İletişim


FulyaTerrace Teşvikiye Mah.
Hakkı Yeten Cad, Center 2
Blok No: 11, Daire:103 Şişli, İstanbul

Randevu Al


Copyright Ürolife 2021. Tüm hakları saklıdır. Tasarım enochajans.com


Call Now Button
Sohbete Başla
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba. Ürolife Kliniğimizden bilgi ve randevu alabilirsiniz.