Çocuklarda İdrar Reflüsü Neden Böbrek Yetmezliği Yapar?
Çocuklarda görülen idrar reflüsü idrarın mesane içerisinden böbreklere doğru kaçması anlamına gelir. Normalde idrar tek yönde ilerler. Böbreklerden üreterler vasıtasıyla mesaneye iletilir. Sağlıklı bir bireyde geri yönde bir akım olmaz. Reflü olan çocuklarda birkaç mekanizmada birlikte sorun olabilir. Bu nedenle tek başına reflünün tedavi edilmesi yeterli olmayabilir. Mutlaka altta yatan sorunların da tedavisi eş zamanlı gerçekleştirilmelidir.
İdrar reflüsü nasıl gerçekleşir?
Mesane yeterli miktar idrar ile dolduktan sonra uygun ortam ve şartların olduğu durumda işeme eğitimini tamamlamış bireylerde beynin uyarısı ile mesane kasılır ve eş zamanlı olarak mesane boynu ve üretral kaslar gevşer ve idrar üretradan dışarı atılır. Böylece mesane kasılması ile oluşan yüksek basıncın karşısında bir direnç olmadığından idrar akımı direncin az olduğu yolu tercih ederek dışarı tahlil edilir. Sağlıklı bireylerde bu şekilde gerçekleşen işeme eylemi, işeme eğitimini almamış veya mesane olgunlaşmasını tamamlamamış bireylerde reflü sorunu ile karşımıza çıkabiliyor.
Mesane ve üretra kaslarının koordineli çalışması sayesinde optimal basınç ile işeme gerçekleşebilirken, bu koordinasyonun olmadığı durumlarda ise işeme, tehlikeli yüksek basınçlarla ve yetersiz miktarda gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda mesane içerisinde kalan artık idrarda enfeksiyon gelişmekte, idrarın sterilitesindeki en büyük paya sahip olan idrarın tahliyesi tam olarak gerçekleşememektedir. Gelişen idrar yolu enfeksiyonları hem mesane içerisinde hem de yüksek basınçlara bağlı olarak mesaneden reflü ile böbreklere enfeksiyona neden olmakta ve böbreklerde hasara neden olup kalıcı böbrek yetmezliklerine kapı aralamaktadır.
Reflü oluşmasında mesane yapısının tam olgunlaşmamasının yanında, işeme eğitiminin doğru verilememesi de rol oynamaktadır. Çocuğun idrarını rahat ve konforlu bir ortamda uygun pozisyonda yapmasına olanak sağlanmalıdır.
Elbette tüm doğru eğitimlere ve tedavilere rağmen üreterlerin mesane içerisindeki anatomik seyrindeki yetersizliklere bağlı oluşan reflü durumları için eğer tekrarlayan enfeksiyonlar ve böbrek fonksiyon kayıpları olması durumunda gereken tedavilere başvurmakta yarar var. Anestezi altında gerçekleştirilecek bu işlemleri de enjeksiyonla dolgu tedavileri ve cerrahi işlemler olarak kabaca iki grupta sınıflandırabiliriz.
Ürolife